[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Kwalifikacja Wstępna 02.11.2009 będą Zmiany - Strona 2 - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 15 lis 2009, 13:45

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: firmowy

w takim razie czekam z niecierpliwością do 4 grudnia.

Swoją drogą w obecnej sytuacji 4000 PLN prawko + 5700 PLN KW = 9700 PLN
to tak jak 2 lata studiów licencjackich szkoda że po takich szkoleniach
nie dostaje się tytułu np. "Specjalista d/s prowadzenia Autobusów czy Ciężarówek" albo " Specjalista d/s przewozu osób" czy "rzeczy" i nie
można tego traktować jako wyższego wykształcenia z dziedziny transportu
a nie tylko "Kierowca" wymieszany razem z tymi co mają tylko kat. B.

Osobiście dla mnie prowadzenie tak dużego pojazdu to jest sztuka wymagająca
nie małych umiejętności i dla tych którzy wykonują ten zawód pełen szacunek

Oczywiście zdarzają się niedouczone przypadki i kompletne beztalencia ale
to tak jak w każdym zawodzie czy to prawnik, kucharz,psycholog itp...

Tylko oni kończą szkoły i otrzymują tytuł a My wymieszani w
jednym kotle pt. "Kierowca".

Wiec skoro tj. takie drogie i 280 godzin co daje również prawie
dwa lata studiów licencjackich zaocznych(zajęcia w weekendy co dwa tygodnie) to wydaje mi się że powinien być tutaj jakiś dyplom wyższego wykształcenia :lol:

To taki pomysł dla naszych ustawodawców... hehe

Post Wysłano: 15 lis 2009, 15:07

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: na baterie

Cytuj:
to wydaje mi się że powinien być tutaj jakiś dyplom wyższego wykształcenia :lol:
dostajesz kwit tylko że nie nazywa sie dyplom ale właśnie to cie wyróżnia

Post Wysłano: 16 lis 2009, 15:36

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Do tego rachunku dolicz jeszcze planowany VAT w wysokości 22% :(

Bo o VAT mówi się nie na "kursy prawa jazdy" ale ogólnie na wszelkie szkolenia - skoro więc będzie VAT na kursy języków obcych i prawo jazdy, to będzie i na Kwalifikację Wstępną :evil:

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 16 lis 2009, 20:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8676300
Samochód: atego

Cytuj:
Ja tutaj nie widzę powodu do śmiechu. 4 grudnia będzie wiadomo czy Kwalifikacja Wstępna Przyśpieszona wejdzie w życie i wtedy ośrodki będą mogły spokojnie ją przeprowadzać.

A z kad taka informacje masz ze akurat 4 grudnia wszystko sie wyjaśni? Czy aby to nie kolejna plotka bo tych zapewnien o zmianie slyszy sie tysiące .

Post Wysłano: 16 lis 2009, 21:28

Cytuj:
A z kad

A z kadtaka informacje masz ze akurat 4 grudnia wszystko sie wyjaśni? Czy aby to nie kolejna plotka bo tych zapewnien o zmianie slyszy sie tysiące .
4 grudnia 2009r. do Laski Marszałkowskiej ma trafić projekt poprawki mający na celu wprowadzenie Kwalifikacji Wstępnej Przyśpieszonej w wymiarze 140h. Wtedy przekonamy się czy wejdzie ona w życie.

Post Wysłano: 16 lis 2009, 21:55

Użytkownik

Użytkownik

4 grudnia 2009r. do Laski Marszałkowskiej ma trafić projekt poprawki mający na celu wprowadzenie Kwalifikacji Wstępnej Przyśpieszonej w wymiarze 140h. Wtedy przekonamy się czy wejdzie ona w życie.

tam to może i trafi :lol:

Post Wysłano: 16 lis 2009, 22:25

Cytuj:
tam to może i trafi :lol:
Banda ignorantów!

Jeżeli Cię to śmieszy i nie interesuje, to daruj sobie.

Post Wysłano: 16 lis 2009, 23:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8676300
Samochód: atego

mnie to bardzo interesuje ale dalej nie odpowiedziales skąd masz takie info ze akurat 4 grudnia ma to byc wyjasnione

Post Wysłano: 17 lis 2009, 15:48

Cytuj:
mnie to bardzo interesuje ale dalej nie odpowiedziales skąd masz takie info ze akurat 4 grudnia ma to byc wyjasnione
Napisałem maila do jednego z ośrodków oferujących Kwalifikację Wstępną Przyśpieszoną. Zastrzegli, że będzie to możliwe po wprowadzeniu jej w życie, a 4 grudnia rozpoczną się prace nad tym. Skoro zamierzają oferować taki typ szkolenia, to muszą mieć wiarygodne informacje kiedy rozpoczną się prace nad tym tematem.

Post Wysłano: 25 lis 2009, 16:37

Użytkownik

Użytkownik

Takie zmiany na pewno wejdą w życie już wkrótce. Tak nakazuje polsce Unia Europejska. W każdym kraju Uni Europejskiej obowiązują dwa typy szkolenia. Pierwsze dla osób poniżej 21 roku życia. Tę grupę obowiązuje 280 godzin i dla osób powyżej 21 (lub 23) 140 godzin. Jest bzdurą że po tzw. przyśpieszonej kwalifikacji ma być trudniejszy egzamin.

Winą są nasi ustawodawcy którzy widocznie zapomnieli, albo nie chcieli wprowadzić normalnego zgodnie z UE 140 godzinnego szkolenia. Teraz muszą zastosować zmianę do ustawy na czym stracą właściciele ośrodków szkolenia i osoby które już wybrały 280 godzinny tok nauczania.

140 godzin ma wejść w połowie grudnia i nic tego nie zmieni. przepisy mają być ujednolicone w całej UE. A nie u nas 280 a w Niemczech 140. To by wskazywało nierówne szanse dostępu pracowników niemieckich np. do polskiego. Oni 140, a my 280.

Normalny kurs KW w UE to 140 godzin. Nikt tam tego nie nazywa przyśpieszonym i nikt nie robi trudniejszych egzaminów. Tylko w Polsce wszystko tak się utrudnia. Specyficzny kraj, cóż poradzić.

Na chwilę obecną masa ludzi wybiera kurs na Ukrainie czy w Niemczech co ciekawe kosztuje taniej niż w Polsce. W Polsce 140 godzin za ok. 3, 5 tyś, w Niemczech ok. 3 tyś. - ZŁ.

Rząd zamieszał i znowu za ich błędy wszyscy poniesiemy konsekwencje. Gdy ośrodki szkolenia tracą ( zakupili drogi sprzęt) który w rzeczywistości nie będzie potrzebny ( znosi się jazdę w trudnych warunkach ) i sami kierowcy, którzy już udali się na 280 godzinne szkolenie. A nasi panowie posłowie siedzą i myślą a jak już coś wymyślą to nie przeanalizują tylko wprowadzają. Wiecie ile dni konstruowano ustawę hazardową? - to są jaja.

W Departamencie już robi się zamieszanie i naprawdę będzie o tym głośno. Już o nas się mówi w TV innych krajów. Już to widzę "Polacy sami utrudniają sobie dostęp do pracy". Tracą wszyscy, nawet ci co to wymyślają. Domino.

Post Wysłano: 25 lis 2009, 18:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2831881
Samochód: IVECO STRALIS

Cytuj:
140 godzin ma wejść w połowie grudnia i nic tego nie zmieni. przepisy mają być ujednolicone w całej UE.
oby sie sprawdzilo

Post Wysłano: 25 lis 2009, 19:00

Cytuj:
140 godzin ma wejść w połowie grudnia i nic tego nie zmieni.
Bardzo proszę o konkretne i wiarygodne źródło tej informacji.

Post Wysłano: 25 lis 2009, 19:22

Użytkownik

Użytkownik

Po pierwsze szkolenie będzie trwało 45 minut czyli jedna godzina lekcyjna. Po drugie zostanie zniesione na dwa lata "jazda w trudnych warunkach" ( przez co stracą ośrodki które już w ten sprzęt zainwestowały.

Poza tym ... to nie pierwsza taka irytująca sytuacja, zaistniała wskutek nieudolności ministerialnych urzędników. Niektórzy może pamiętają aferę z tachografami cyfrowymi. Nie można ich było w Polsce kalibrować przez kilka miesięcy. Teraz kolejna afera 280 godzin. Stracą ośrodki szkolenia które zainwestowały w sprzęt i całkowicie zirytowani przyszli kierowcy, którzy zapłacili i są albo kończą żmudne 280 godzinne szkolenie. Przecież mogli odbyć szybciej i taniej.

280 godzin w Polsce prowadzi do wielu nieprawidłowości. Pomijając nierówny i niekorzystny dla polskich kierowców dostęp do pracy w UE to interesującą sprawą jest to, że podobno w Czechach za niższe pieniądze organizuje się takie kursy 140 godzinne ( godziny lekcyjne, 45 min ). Co ciekawe, po polsku. Wniosek - ludzie jeżdżą i tam w gospodarkę ładują pieniądze.

Wniosek: w Czechach o więcej niż polowe taniej, znacznie szybciej, zajęcia trwają od rana do wieczora. Wszystko po polsku, tam są tłumacze i nawet Polacy co sami to załatwiają.

Wiarygodne źródła? - zadzwoń do sejmu - bo wiarygodne będą w niedługim czasie.

Post Wysłano: 25 lis 2009, 19:38

Cytuj:
Wiarygodne źródła? - zadzwoń do sejmu - bo wiarygodne będą w niedługim czasie.
To, że trwają prace nad zmniejszeniem liczby godzin KW do 140 wiadomo nie od dziś. Chodzi mi o to skąd masz informację, że będzie to w połowie grudnia?

Post Wysłano: 25 lis 2009, 22:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

munkow a możesz powiedzieć czy po zmianie ustawy nad którą pracują KW w formie 280 h też będzie jedna godzina trwała 45 min tak jak w przypadku KW 140 h o której mówisz :?: :?:

Bo niestety nie mam 23 lat i będę musiał płacić haracz żeby jeździć. :( :( :(

Ale to jedno. Z nową ustawą mogą się wiązać jeszcze inne problemy.
Jeśli niedługo wejdą te zmiany ośrodki zaczną prowadzić kursy 140 h. Na wiosnę mogę mieć problem ze zrobieniem kursu 280 h. Jeśli teraz ośrodki miały problemy ze skompletowaniem grupy na kurs 280 h to co będzie jeśli ośrodki zaczną prowadzić kursy 140h, nie będzie chętnych na kurs pełny 280 h przez co nie będę mógł go zrobić a w rezultacie mogę na razie zapomnieć o jeżdżeniu autokarami. :(

Użytkownik

Użytkownik

Spokojnie. 280 godzin to błąd w polskich przepisach i niedługo zostanie skorygowany. 4 grudnia zbiera się specjalna komisja i ta poprawka zostanie naniesiona. W całej UE liczba godzin to 140 godzin. Dlaczego więc u nas ma być tylko 280?. Trzeba czekać.

Swoją drogą... popatrz na ogłoszenia KW np. na Litwie. 140 godzin lekcyjnych, zajęcia całe dnie, szybko i wiele wiele taniej. Egzamin od razu po. Są tłumacze, pośrednicy. Szybko, tanio i po polsku. Po co tutaj ładować pieniądze w gospodarkę, jak można skuteczniej w tamten kraj.

Post Wysłano: 26 lis 2009, 13:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

munkow dobrze mówisz i przyznaje Ci racje tylko widzisz w świetle polskiego prawa i nowych ustawach nad którymi obecnie debatują 140 h kurs KW nic mi nie da.
Aby to Tobie udowodnić swój przykład udokumentuje to odpowiednią ustawą, która ma właśnie wejść w zycie po ich debatach z grudnia:
Art. 8.
1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
(...)
6) 24 lata ??? dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
(...)
b) D i D+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 2, ust. 3 pkt 2 oraz art. 9;
(...)
Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
(...)
2) D i D+E wynosi 21 lat.
2. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną przyspieszoną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii D i D+E wynosi:
1) 23 lata lub
2) 21 lat, z tym że taka osoba może kierować wyłącznie pojazdami wykonującymi regularne przewozy osób na liniach komunikacyjnych w rozumieniu ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, na trasie nieprzekraczającej 50 km.

Wkleiłem najważniejszą część ustawy nad którą pracują. Wynika z niej to, iż:
140 h kurs KW jeśli przejdę po nowym roku w 21 lat da mi to że do 24 roku życia mogę jeździć na trasie nieprzekraczającej 50 km.
A jeśli w 21 lat zrobię 280 h kurs KW to będę mógł normalnie jeździć w tej firmie której chce.

Teraz martwię się że żaden ośrodek nie będzie przeprowadzał tego szkolenia w efekcie czego mam zablokowany dostęp do zawodu.

Post Wysłano: 26 lis 2009, 20:37

Użytkownik

Użytkownik

dlatego 140h pełnej KW i 90h przyśpieszonej(ograniczającej wiek) to by była baja ale o tym to można chyba pomarzyć z resztą teraz to oni sobie sami podcinają ta suchą gałąź na której tak eksperymentują i będą mądrzej myśleć aż z niej spadną bo jak widzę na mieście to już tylko zdają ludzie najwyżej na C+E,doprowadzanie państwa do ruiny i pogłębianie kryzysu ,ale co tam za myślenie im płacą tylko nie pomyśleli że wszyscy wyciągną z kieszeni 50 baniek :x na KW

Post Wysłano: 26 lis 2009, 21:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
dlatego 140h pełnej KW i 90h przyśpieszonej(ograniczającej wiek) to by była baja ale o tym to można chyba pomarzyć z resztą teraz to oni sobie sami podcinają ta suchą gałąź na której tak eksperymentują i będą mądrzej myśleć aż z niej spadną bo jak widzę na mieście to już tylko zdają ludzie najwyżej na C+E,doprowadzanie państwa do ruiny i pogłębianie kryzysu ,ale co tam za myślenie im płacą tylko nie pomyśleli że wszyscy wyciągną z kieszeni 50 baniek :x na KW
już u mnie nie chodzi o kasę, jedynie to o czas a także o możliwość zrobienia takiego kursu, już widzę w Polsce chętną grupę na kurs 280 h jak będzie można robić 140 h.
A dla mnie samego ośrodek nie będzie prowadził takiego szkolenia... :? :(

Post Wysłano: 27 lis 2009, 10:56

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
już u mnie nie chodzi o kasę, jedynie to o czas a także o możliwość zrobienia takiego kursu, już widzę w Polsce chętną grupę na kurs 280 h jak będzie można robić 140 h.
A dla mnie samego ośrodek nie będzie prowadził takiego szkolenia... :? :(
ja jestem w podobnej sytuacji ale kat.c
dla jednej osoby to tylko ksiądz msze Św. prowadzi