Cytuj:
Pod maską na górze jest taki wyprowadzony przewód prosto z akumulatorów on jest jako (+) i nie trzeba bezpośrednio odkrywać pokrywy od akumulatorów tylko otworzyć maskę i podłączyć do niego kabel (+), a kabel (-) daje się pod masę.
Co to ma się do przetwornicy już mówię. Wpiąłem się w ten przewód i poprowadziłem do kabiny, przetwornicy, a kabel (-) z przetwornicy do masy. Przetwornica działa. Nie podłączałem wiertarki, ani szlifierki. Zasilacz od laptopa działa i ładuję. Trochę strach, bo od tych przewodów jak (+) zetknie się z (-) może się zapalić auto, przewody są dość grube. Podobno kiedyś kierowca zetknął przewody i jakiś bezpiecznik walnął koło akumulatorów więc chyba niema obaw.
gratuluje pomyslu
wpiales sie w glowne zasilanie kabiny !!!
m in wszystkie jednostki sterujace jak np bedziesz mial odpalony silnik lub tylko wlaczony zaplon i spowodujesz skok napiecia bedzie cie to kosztowalo grube tysiace .....
prosciej i taniej zapoznac sie ze schematem elektrycznym lub zwocic sie do elektryka
ps najbardziej mnie bawi ten fragment
Cytuj:
jakiś bezpiecznik walnął koło akumulatorów więc chyba niema obaw.
panowie zeby ta robota byla bezpieczna
odpinamy klemy
wyjmujemy akumulatory oba
za akumulatorami mamy czarna skrzynke kontaktowa z WOLNYMI MIEJSCAMI DO WPIECIA kwestia dobrania odpowiedniego bezpiecznika ( miejsca na bezpieczniki juz sa ) i grubosci kabla w zaleznosci od potrzeb i oczywiscie mozliwosci akumulatorow
nastepnie mamy 2 opcje ciagniemy kable ( najlepiej 2 po 1 na plusa i mase !!! ) do kabiny wzdluz ramy ( KONIECZNIE W PESZLU !!! ) i wprowadzamy do srodka od strony pasazera gdzie pod nogami w przedniej czesci deski mamy kolejne miejsce gdzie wykorzystujemy istniejaca instalacje do zamontowania ODCIECIA AWARYJNEGO na wypadek gdyby ...nie zadzialal bezpiecznik ( celem ochrony komputerow kabiny w przypadku jak nie chce nam sie ciagnac dwoch kabli i planujemy uzycie masy z kabiny a nie ramy !)
opcja druga za kabina montujemy rozlaczalna kostke np TYP ANDERSON ( popytac ciagajacych chlodnie skad to wziac

) i jak nie uzywamy lub przechylamy kabine to sie odpina i reszta jak poprzednio tyle ze za fotelem pasazera wprowadzamy do kabiny przez podloge
tak przygotowana instalacja jest BEZPIECZNIEJSZA i daje mozliwosc wykozystania np do mikrofalowki w kabinie , zdecydowanie polecam tez do czajnikow bezprzewodowych ( a nie przez gniazdo zapalniczki na desce

)
pozdrowienia