Witam.Mam problem w Volvie z 2002 r chińczyk ze stopem.Nie ma stopu ani na aucie ani na naczepie.Wyświetla błąd MID 216 PSID 10. Jak ktoś wie co to to proszę o pomoc.Elektryk badał ten komputer sterujący światłami i podłączył jakoś z niego na krótko to działąło więc z komputera wychodzi prąd.Czujnik pod pedałem sprawdzony i przy zaworze EBS też.
?? czujnik pod pedalem ? jaki ? czujnik cisnieniowy zalaczajacy swiatla stopu jest na ramie po lewej stronie miedzy osiami ....upss
co do LCM ( komputer sterujacy swiatlami ) to odepnij oba swiatla stopu i wypnij naczepe odlacz kleme akumulatora ( lub wylacznik masowy na 15 sec ) to zresetuje LCM wlacz ponownie zaplon podepnij obie lampy i sprawdz czy blad sie pojawi ( bez naczepy !!)
_________________ I ZYCIE SIE TOCZY DALEJ ...
Ostatnio zmieniony 15 paź 2011, 14:14 przez tszpak, łącznie zmieniany 1 raz.
A tak dokładniej to w którym miejscu jest ten czujnik? Bliżej siodła czy gdzie go szukać? Jakiś czujnik namierzyłem między skrzynką akumulatorów a błotnikiem.
To właśnie ten czujnik u mnie jest koło skrzynki akumulatorowej.Odkręciłem kostkę i prądu tam niema.Teoretycznie po zmostkowaniu tych dwóch kabelków w tej kostce powinien zapalić się stop a się nie pali .I co z tym dalej począć?
Sprawa rozwiązana .Przegnity kabelek przy czujniku stop przy zaworze koło skrzynki akumulatorowej.Tylko przerwa nie była koło czujnika tylko dalej na kablu.Dzięki za pomoc.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 3 gości