W R480 podczas jazdy ze stałą prędkością uruchamia się taka kontrolka jak na zdjęciu. Czy ktoś z was wie co to jest za kontrolka i czego dotyczy?
Jest to SCANIA R480 E4 z 2007roku.
Ta SCANIA nie posiada zbiornika AdBlue. Ona posiada filtr cząstek stałych (chyba że się mylę). Kontrolka ta się uruchamia przy stałej prędkości. Gdy zdejmiesz nogę z gazu kontrolka gaśnie. Dlatego zastanawia mnie co to jest i jak można się z tym uporać?
Tam nie ma sondy. Proponuje zacząć od zajrzenia w kody usterek w menu i podać tutaj kod. Na internecie znajdziesz jak to się robi (te z gwiazdką są aktywne). Przepustnica od EGR się rusza? To ten siłownik po prawej stronie silnika przy chłodnicy EGR. Nikt nie kombinował z EGR? ;>
Nie wiem czy ktoś zaglądał do EGR. Kontrolka uruchamia się przy dużych prędkościach a po mieście w ogóle się nie świeci. Komputer pokładowy nie alarmuje o żadnej poważne usterce związanej z tą kontrolką. Dlatego byłem ciekaw waszego zdania ponieważ jest to pierwsze użytkowane auto Euro4.
A błędy są? (Naciskasz + i - na kilka sekund,a potem poruszasz się po tym menu 4 klawiszami - zegar,0,+,-) Sprawdź profilaktycznie wszystkie systemy. Zapisz wszystkie błędy i je tutaj podaj - szczególnie te z gwiazdką.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 1 gość